İDARİ İZİN SONRASI ÇALIŞABİLİR RAPORU

SORU-CEVAPKategori: DiğerİDARİ İZİN SONRASI ÇALIŞABİLİR RAPORU
Zehra Pınar sormuş 4 yıl önce

Merhaba kolay gelsin. Ben hamileliğimin 24-32. Haftalarında idari izin kullandım ve yerime ücretli öğretmen görevlendirdiler. Canlı ders vermedim. Ancak hamileliğin 32-37.haftaları arasında çalışabilir raporu alarak çalışmaya başlayabilir miyim?

1 cevap yazılmış
Yönetici Admin cevapladı 4 yıl önce

Personel Genel Müdürlüğünün “Ek Ders Ücreti” konulu  23.11.2020 tarihli yazısında;  “Eğitim öğretim yılı bütünlüğü göz önünde bulundurularak yüz yüze ve uzaktan eğitimin yapıldığı sürelerde fiilen görev yapan öğretmenler ile ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlerin bu süreçte de görevlerini sürdürmeleri; ancak ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlerden isteği üzerine görevden ayrılanların yerine idari izin ve aylıksız izinden dönen aynı alan öğretmenlerine görev verilmesi,” ile   “Kararın 20’nci maddesine göre yapılan işlemden sonra da öğretmen ihtiyacının karşılanamaması hâlinde, uzaktan eğitim kapsamında ders okutmak üzere ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirme yapılması ve bu konumda olanlara fiilen yerine getirdikleri ders görevleri karşılığında anılan Kararın 9’uncu maddesine göre ek ders ücreti ödenmesi,” hükümleri yer almaktadır.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün  “İdari İzin” konulu 02.06.2020 tarihli yazında; “COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) istihdam şekline bakılmaksızın görev yapan hamile personelin; gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde, ilgide kayıtlı Genelge çerçevesinde idari izinli sayılması Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür.” denilmektedir.
Devlet Memurları Kanununun “Mazeret izni” başlıklı 104 ncu maddesinde; “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir” hükmü bulunmaktadır.
Bu itibarla, gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde idari izinli sayılması, bu kapsamda ek ders ücretinin ödenmesi gerektiği,  doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu TABİP RAPORUYLA BELGELEYEN kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya çalışabileceği, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenler ise bu süreçte de görevlerini sürdürmeleri gerektiği değerlendirilmektedir.